Cementovanie štiepacích kuželov:

Cementovanie ( kalenie ) je nasycovanie povrchu špičky štiepacieho hrotu uhlíkom. Používa sa za účelom dosiahnutia vysokej povrchovej tvrdosti špičiek štiepacích kuželov. Na cementovanie sú vhodné mäkké ocele s obsahom od 0,1 do 0,3 %C. Povrch súčiastok sa obohacuje na 0,8 až 1,0 %C. Následným zakalením nacementovanej špičky štiepacieho hrotu sa získa vo vrstve martenzitická štruktúra vysokej tvrdosti, pričom v jadre dochádza väčšinou iba k čiastočnému zakaleniu, a preto zostane mäkké a húževnaté. Cementuje sa pri teplotách 850 až 950°C.

Štiepacie kužele z poctivej ocele 14220 vydržia aj bez pocementovania, vďaka húževnatosti ocele. 

 
Pri kúpe štiepacieho kužela si treba dávať pozor na to, z akého materiálu je štiepací kužel vyrobený. Na internete je kopec štiepacích kuželov, pri ktorých výrobca tvrdí že kužel je vyrobený s kvalitnej ocele. Je už len na Vás pre ktorý sa rozhodnete, ale vždy platí: čo je lacné, je nakvalitné.

A rada pre Vás, pred kúpu štiepacieho kužela si skúste zistiť cenu ocele 14 220/kg, cenu sústružníckej práce ( výroba štiepacieho kužela na klasickom sústruhu zručným sústružníkom trvá cca 4 až 5 hodín, váha matriálu štiepcieho kužela 80x300 v neopracovanom stave 13 kg )

Ak máte záujem o poctivý štiepací kužel, môžete si ho objednať TU.